Onze offerte is geheel vrijblijvend.
Veel verkopers proberen de potentiële klant over de streep te trekken door hem te wijzen op de vrijblijvendheid van hun offerte. Met andere woorden U zit nergens aan vast. Vrijheid, blijheid dus voor de kopende partij. Althans, zo lijkt het.
Maar niets is minder waar.
Juridisch gezien, is zo’n offerte vrijblijvend voor de verkoper en niet voor de koper. Geen voordeel voor de klant dus, maar juist een nadeel. Hij weet niet waar hij aan toe is omdat de deal zomaar niet door kan gaan of omdat de prijs toch hoger uit kan vallen. Onzekerheid troef!
En al zou je bedoelen dat het voor jou vrijblijvend is, dan nog kom je bedrogen uit. In augustus 2011 heeft het Gerechtshof in Amsterdam namelijk bepaald dat het woord “vrijblijvend” in combinatie met “offerte” nog niet met zich meebrengt dat er geen aanbod gedaan is.
Vrijblijvend heeft voor beide partijen dus geen enkele meerwaarde. Doe de klant daarom een voorstel waar hij mee vooruit kan. Zou er trouwens één persoon in ons land zijn die denkt dat hij aan een offerte vastzit voor hij getekend heeft?
Heb je nog een argument om vrijblijvend in offertes te gebruiken? Nee? Schrappen dan maar en gewoon lekker zaken doen met open vizier.