Ineens verdween het geluid achter het bekende sportprogramma. Het werd ijselijk stil. Zo nu en dan hoorde je even wat achtergrondgeluiden. Iemand die iets zei als: “Maar zeg dan ook wat, anders hoor ik je niet.”
Het was overduidelijk een storing. En even later verscheen het ook onder in beeld. “Er zijn geluidproblemen bij NOS Studio Sport, er wordt aan gewerkt.”
Tussen -s? Ja of nee?
Geluidproblemen, ja dat stond er. Lastig woord. Moet er nou wel of niet een s tussen geluid en problemen?
Die tussen -s is zo lastig en zo persoonlijk, dat je veel vrijheid hebt om zelf te kiezen of je hem wilt plaatsen. Hoe moet je dan je keuze maken? Dit is hoe ik het doe.
1. Google
Ik ging kijken hoe vaak geluidproblemen en geluidsproblemen voorkwamen in Google. Dat was 2.250 tegen respectievelijk 42.200.
2. Soortgelijke woorden
Ook moest ik direct denken aan een woord als geluidsoverlast. Dat komt 1,12 miljoen keer voor. Geluidoverlast zonder tussen -s vond Google bij mij 58.800 keer.
3. Meer woorden met geluids-
In de Woordenlijst der Nederlandse Taal hebben vrijwel alle woorden met geluid- een tussen -s. Geluidsbarrière, geluidsapparatuur, geluidsopname, geluidstechnicus, geluidsvolume.
4. Eigen voorkeur
En ten slotte mag je je eigen voorkeur in de uitspraak ook meewegen. Ik vind geluidsproblemen makkelijker uit te spreken dan geluidproblemen.
We waren het eens
Voor mij was het duidelijk. Het moest geluidsproblemen zijn.
En de NOS dacht er zelf ook zo over, want even later verdween de melding om terug te komen zoals in de foto hierboven. Mét tussen -s.
PS. “er wordt aan gewerkt”
Ik hou trouwens niet zo van die afstandelijke lijdende vorm. “Er wordt aan gewerkt.” Door wie dan? Een vage technicus? Is het misschien de schuld van iemand anders dat het geluid is weggevallen?
Veel dichterbij is: “We werken eraan” of “We gaan het oplossen” of “We lossen het op”.