Vaste structuur
Het schrijven van een tekst vraagt om het nodige denkwerk vooraf. Een van die dingen waar je over na moet denken is de structuur, het bouwplan van je tekst.
Er zijn talloze tips te geven voor het zelf bedenken van zo’n bouwplan. Maar waarom zou je geen gebruik maken van iets dat er al is, een vaste structuur? Daar win je aardig wat tijd en energie mee. M. Steehouder beschreef een aantal vaste structuren in zijn handboek Leren communiceren.
Stel, je moet een tekst schrijven over nieuw beleid: de invoering van een extra beveiliging bij werkzaamheden in de omgeving van draaiende machines.
Kies dan voor de maatregelstructuur.
Maatregelstructuur
Deze structuur past prima bij jouw bedoeling om de maatregel uit te leggen. Hij bestaat uit vier vragen die je voor de beschrijving van elke maatregel kunt gebruiken.
Wat is de maatregel precies?
Waarom is de maatregel nodig?
Hoe wordt de maatregel uitgevoerd?
Wat zijn de effecten?
Uitgewerkt voorbeeld
Met ingang van 1 november 2015 is het verplicht een extra beveiliging aan te brengen bij werkzaamheden in de omgeving van draaiende machines. De verplichting geldt voor alle medewerkers.
Onze machines kunnen onbedoeld starten terwijl daar bijvoorbeeld onderhoud aan wordt gepleegd. Het risico op persoonlijk letsel is op zo’n moment erg groot. Wij willen door deze maatregel persoonlijke ongevallen voorkomen.
Voor het afschermen van de machines zijn verplaatsbare schermen beschikbaar, die naar de gewenste locatie kunnen worden gereden. Als je je werkplaatschef om een bon vraagt, kun je daarmee bij de afdeling Veiligheid de benodigde schermen ophalen. Je moet daar voor tekenen en ook doorgeven wanneer je de schermen weer terugbrengt.
Als iedereen zich hieraan houdt, zal het ongevalpercentage nog verder dalen. Dat was gelukkig al erg laag, maar elk ongeval dat we kunnen voorkomen, is er een.