Sinterklaas met of zonder hoofdletter

  • Door Jos Verdaasdonk
  • 27 november 2015
Sinterklaas met of zonder hoofdletter

Dat zijn taalkundige kwesties waar tal van mensen in november en december mee worstelen. Is het Sinterklaas of sinterklaas? Is het Zwarte Piet of zwarte piet? Maakt het nog uit of het een andere kleur is? Hoe zit dat nou precies met die hoofdletters? We helpen je een handje, want in jouw gedichten wil je natuurlijk geen fouten maken.

Eigennamen

Sinterklaas, Sint en Zwarte Piet zijn eigennamen en die schrijf je met een hoofdletter. Dat geldt ook voor Gele Piet, Blauwe Piet, Knutselpiet of Hoofdpiet.

Al het hele jaar liep Sinterklaas te denken
Wat moet Groene Piet jou schenken
Maar gelukkig hebben Sint en Piet
Iets heel moois voor jou in het verschiet

Soortnamen

Wanneer het niet om de echte Sinterklaas en Zwarte Piet gaat, maar om de rol die zij spelen, schrijf je ze met kleine letter. In plaats van eigennamen zijn het dan soortnamen geworden. Een sinterklaas is goed en vrijgevig en een zwarte/gele/blauwe piet is lenig en lollig. Of hij komt vies uit de schoorsteen en is daardoor een soort schoorsteenpiet geworden.

Mijn neef speelt al jaren voor sinterklaas.
Ik ben toch zeker sinterklaas niet.
Dat is echt een schoorsteenpiet met die vuile vegen op zijn gezicht.
Als zwarte piet moet je vooral heel erg lenig zijn.

Aan elkaar

Soms schrijf je zwartepieten aan elkaar: als het een kaartspelletje is, en als het betekent dat je iemand steeds de schuld toeschuift.

Vanavond gaan we gezellig zwartepieten.
Hij is altijd de zwartepiet.

Als je ‘sinterklaas’ en ‘zwarte piet’ combineert met een ander woord, schrijf je die woorden met een kleine letter. En natuurlijk aan elkaar, zoals dat hoort bij samenstellingen.

sinterklaaspak
sinterklaasactie
zwartepietenpet
zwartepietendiscussie

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar boven