Nationale Pannenkoekdag

  • Door Taaluilen
  • 27 maart 2015
Nationale Pannenkoekdag

Nationale Pannenkoekdag

Strikvraag. Is het Nationale PanneNkoekendag, Nationale PannEkoekendag of Nationale PannenkoeKdag? Het is dat laatste: Nationale Pannenkoekdag. We hebben Nationale Complimentendag, Nationale Vriendinnendag en Nationale Tulpendag. Maar ook Nationale PannenkoeKdag dus. In enkelvoud. Snap jij het?

Pannenkoek

Om je kennis over de spelling van de pannenkoek even op te frissen: volgens het Groene Boekje is alleen panneNkoek juist. Van het Witte Boekje mag je het ook zonder –n schrijven. Alsof het niet verwarrend genoeg was. Want waarom spreken we over een enkelvoudige pannenkoekdag?

Dat weten alleen Koopmans en Tefal. Zij startten het initiatief in 2007 om extra aandacht te geven aan de ouderen in Nederland. Met pannenkoeken. Honderden basisscholen in het land bakken jaarlijks stapels pannenkoeken op de laatste vrijdag van maart. De bijkomende publiciteit vinden Koopmans en Tefal natuurlijk geen probleem.

Filosoferen

Wat zou de reden voor de naam zijn? Misschien is er maar één echte nationale pannenkoek. Een pannenkoek met een diameter van 25 cm met suikerstroop. Of een pannenkoek van Koopmans-pannenkoekenmeel en gebakken in een Tefal-pan. Of misschien krijgen de oudjes ieder slechts één pannenkoek. Omdat die jaarlijkse aandacht voor senioren wel grenzen kent.

Naamswijziging

Afijn, ik pleit voor een naamswijziging. Nationale PannenkoekENdag bekt beter, is logischer en iedereen noemt het toch al zo. En als we dan toch de oudere medemens in het zonnetje zetten, kunnen we dat ook wel met twee pannenkoeken doen. Of drie. Toch?

Meer over

Deel dit artikel

Scroll naar boven