Vrijwel elk meubelstuk uit de kringloop kan je upcyclen naar modern meubilair! (bron: facebookpagina Zelfmaakideetjes)
Recyclen kennen we wel
Recycling kennen we allemaal. Je verwerkt een afvalproduct zodanig dat er een nieuwe grondstof ontstaat. Daar maak je dan weer een nieuw product van. Voorbeelden te over:
- Van groenafval maak je biomassa waar je energie uit haalt.
- Een afgedankte kantoorstoel wordt gedemonteerd en de materialen worden gescheiden verwerkt: metaal, textiel, kunststof en weer gebruikt voor nieuwe onderdelen of andere nieuwe producten.
- Van glas wordt gekleurd glas gemaakt.
Wat is upcycling dan?
Het woord upcycling suggereert meer waarde. En dat klopt. Bij upcycling verwerk je ook een afvalproduct, maar je geeft de oorspronkelijke grondstof meer waarde.
Een mooi voorbeeld zag ik in de township Kayelitsha bij Kaapstad. Daar maakte een man met de naam Golden van lege frisdrankblikjes de prachtigste bloemen. Het bleef hetzelfde materiaal. Hij voegde er alleen iets aan toe.
Het materiaal gaat zonder voorbewerking zo weer de productiecyclus in. Omhoog in de cyclus > upcycle.
Het tegenovergestelde is downcyclen
In dit proces verliest het product steeds iets meer van zijn waarde. De kwaliteit wordt minder.
Een voorbeeld is papier. Het begint met mooi offset printpapier, wordt in de volgende ronde krantenpapier en uiteindelijk wc-papier. Of oude kleding die wordt verwerkt tot poetslappen.
Eerlijk …
Ik zal eerlijk zijn: Ik kende het woord nog niet, upcyclen. En downcyclen dus ook niet. Terwijl ze er al best lang zijn (zeker twintig jaar) en ik ook mijn best doe voor het milieu.
Ik kwam het tegen in een facebookpost die doorleidde naar een website vol creatieve ideeën om oude spullen een nieuw leven te geven.
En dat is uiteindelijk precies wat upcycling is. Een kwastje erover en je bent zomaar goed bezig met cradle-to-cradle!
Weer wat geleerd.